Originální francouzské briošky

Pravá francouzská brioška je charakteristická takzvaným "pupíkem" a je zlatá jako slunce. Jak na ni? Halina vám zaručeně poradí!

Potřebujeme:

20 g čerstvého droždí
2 lžíce mléka
1 lžíci moučkového cukru
300 g hladké mouky
125 g másla
2 vejce
1 lžičku soli

Na potření:
1 vejce
1 lžíci vody

 

Postup:

Z mléka, cukru a lžičky mouky necháme v teple vzejít kvásek. Prosátou mouku smícháme se solí, vmícháme vejce a nakonec kvásek. Postupně zapracováváme do těsta změklé máslo. Těsto necháme hodinu kynout v teple pod utěrkou. Během kynutí alespoň dvakrát těsto obrátíme, aby splasklo. Vykynuté těsto můžeme zabalit do fólie a nechat přes noc odpočinout v chladničce - výsledné briošky jsou pak nadýchanější. Těsto rozdělíme na stejnoměrné kousky a vytvarujeme bochánky s charakteristickým „knoflíkem“ nahoře nebo známé oválné žemličky, anebo pečeme ve formě na biskupský chlebíček (srnčí hřbet). Před pečením necháme ještě 20 minut kynout na plechu nebo ve formě a potřeme vejcem vyšlehaným s vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 200°C. Vykynuté briošky dáme do trouby a snížíme teplotu na 180°C, pečeme 15 minut, plech v troubě obrátíme a pečeme ještě 7 minut. Pečeme-li briošku ve formě, trvá to déle a je jistější přikrýt v půli pečení briošku alobalem, aby se moc nepřipekla. Brioška má být na povrchu zlatavá.

 

Všechny ingredience můžete nakoupit ZDE

Dokonalé těsto na briošky za vás připraví robot Gratus.

Sdílejte s přáteli:

Diskuze