Pirohy z tvarohového těsta s masovo - vajíčkovou a brynzovou náplní

Pirohy si můžete vzít třeba i na piknik, protože nepotřebujete příbor a máte je v ruce, takže vám nic nepadá. Vyzkoušet můžete dvě varianty. Brynzovou a masovo- vajíčkovou. A aby pirohy byly delikátní, posypte je sýrem a pak už je stačí dát do trouby a sníst!

Potřebujeme:

250 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g polotučného tvarohu v kostce
1 vejce
1 lžičku vody
strouhaný ementál
drcený kmín
provensálské koření
sezamová semínka

Na masovou náplň:
250 g mletého drůbežího masa
2 vejce vařená na tvrdo
1 střední cibulï
1 lžíci oleje
½ lžičky drceného kmínu
mletý černý pepř
sůl

Na brynzovou náplň:
250 g brynzy
1 větší uvařenou bramboru
2 stroužky česneku
½ lžičky chilli
sůl

 

Postup:

Ze změklého másla, mouky a tvarohu dobře vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě části, každou vytvarujeme do koule, zabalíme do igelitu a dáme na hodinu do lednice. Z koulí pak vyválíme placky (cca 3 mm silné) a skleničkou vykrajujeme kolečka (průměr cca 10 cm) nebo rádýlkem nařežeme na čtverce. Plníme lžičkou náplněmi do jedné poloviny tak, aby šly tvary přehnout a zůstaly prázdné okraje, které zmáčkneme vidličkou. Okraje těsta je dobré pomašlovat vejcem.

 

Příprava náplní:
Na lžíci oleje osmahneme cibulku a přidáme drůbeží mleté maso, musíme dobře promíchat a rozmělnit, aby se nespeklo do hrudek. Okořeníme, osolíme a smícháme s nahrubo nastrouhanými (nebo drobně krájenými) vařenými vejci.

Dobře promícháme brynzu s jemně nastrouhanou vařenou bramborou a s utřeným česnekem, chilli a solí. Brambora v tomto případě napomáhá tomu, aby brynza při pečení neutekla z pirohů ven. Přesto je bezpečnější dávat do pirohů méně brynzové náplně, než masové.

Naplněné pirohy potřeme vejcem smíchaným s troškou vody a posypeme libovolnou posypkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při 170°C do zlatavé barvy (25-30 minut).

 

Všechny ingredience můžete nakoupit ZDE

Těsto na pirohy za Vás vypracuje i vyválí robot Gratus.
 

Sdílejte s přáteli:

Diskuze